قطعات و تجهیزات الکترونیک

اشنایی با انواع مقاومت

وسایل الکتریکی جزء جدا نشدنی از زندگی مدرن انسان ها می‌‎باشد. این وسایل باعث راحت‌تر شدن زندگی انسان ها در این چند سال اخیر شده. وسایل الکترونیک هر روز پیشرفت می‌کنند و هوشمندتر بهتر و با کارایی بالاتر می‌شوند. تمام وسایل الکترونیک که در اطراف خودتان می‌بینید دارای مدارهای الکتریکی پیشرفته می‌باشد.

این مدارهای الکتریکی دارای اجزای مشخص و معلوم و متفاوت می‌باشد. هر کدام از این اجراء دارای وظیفه مشخص می‌باشد. عدم کار کردن هر کدام از این اجزاء باعث خرابی وسیله الکترونیک می‌شود.  مقاومت یکی از این اجزاء می‌باشد. وظیفه این جزء کاهش جریان یا کاهش ولتاژ به یک مقدار مشخص می‌باشد. مقاومت‌ها انواع مختلفی دارند. جنس آنها و وظیفه هر کدام متفاوت است. حتی مقاومت‌ها از یک جنس هم از نظر اندازه و میزان مقاومت از نظر عددی با هم متفاوت هستند. مثلا مقاومت‌های ساده کربنی از نظر میزان مقاومت با هم متفاوت هستند.

مقاومت‌ها دارای یک کمیت عددی به اسم اهم می‌باشد. اهم مقدار عددی مقاومت است که با ولتاژ و جریان در ارتباط است. و طی یک فرمول عددهای مربوطه پیدا می‌شود. هرچه مقدار این اهم بیشتر باشد مقاومت عددی این وسیله بیشتر است. پس بیشتر ولتاژ یا جریان را تحت تاثیر قرار می‌گیرد.

هر وسیله الکتریکی یک توانی دارد. اگر به مدارهای الکتریکی بیشتر حد توان آنها فشار وارد شود این مدار ها خواهند سوخت. مقاومت ها در مدار یک توان مشخصی دارند. اگر بیشتر از این توان آنها به آنها فشار وارد شود مقاومت ها سیاه شده و می سوزند. هر مقاومتی یک ولتاژ معینی را تحمل می کند.

دار های الکتریکی دارای اجزاء متفاوتی هستند مقاومت ها یکی از این اجزاء هستند و انواع مختلفی دارند.

مقاومت ها محافظان مدار های الکتریکی هستند. که از گذشتن مقدار اضافی جریان یا ولتاژ جلوگیری می کند. اگر مقاومت ها از مدار حذف شوند جریان و ولتاژ اضافی به مدار اضافه شده که مدار را مختل می کند.

انواع مقاومت الکتریکی

همانطور که گفته شد مقاومت های الکتریکی انواعی دارند. اما به طور کلی به 2 گروه تقسیم می شوند:

  • مقاومت ثابت
  • مقاومت متغیر

هر کدام از این مقاومت ها انواع مختلفی دارند و به دسته های مختلفی تقسیم می شوند. اما باید گفت در دسته مقاومت های ساده خوب است بدانید که مقاومت هایی وجود دارند که می توانند به شکل محدود میزان مقاومت آنها تغییر کند. ولی چون این تغییر محدود است در دسته مقاومت های ساده دسته بندی می شوند.

برای مثال برای گروهی که در بالا توضیح داده شد یعنی مقاومت ها با تغییر اندازه محدود می توان انواع زیر را نام برد.

  • مقاومت زبانه آر: این مقاومت ها به جای داشتن یک سر چند سر دارند. اینکه شما این وسیله را در چه حالتی تنظیم کنید به شما مقاومت های متفاوتی از نظر اندازه می دهد. معمولا این ها دارای 2 تا 4 سر می باشند که یعنی 2 یا 4 مقاومت با اندازه متفاوت اند.
  • مقاومت های قابل تنظیم: این مقاومت ها با گروه متغییر متفاوت اند. شما هر چقدر که بخواهید می توانید مقاومت متغیر را عوض کنید و محدودیتی در تعویض مقدار عددی آن ندارد. ولی این مقاومت ها را یکبار تنظیم می کنید و وقتی در مدار قرار گرفت دیگر توانایی تنظیم آنها را ندارید و از آن پس در مدار به عنوان یک مقاومت ثابت عمل می کنند.
بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *