دیود ها دارای کاربرد های فراوانی هستند از جمله مهم ترین کاربرد دیود ها در یک سو سازی است. در این مطلب بیشتر به این موضوع که دیود چیست و چه کاربردی دارد؟ و چگونگی عملکرد و ساختار دیود ها آشنا می شویم پس حتما تا آخر مطلب با ما همراه باشید:
دیود چیست؟
دیود ها قطعات الکترونیکی یک طرفه هستند، یعنی با اتصال صحیح سر های مثبت و منفی منبع تغذیه جریان را عبور می دهند و در غیر این صورت عبور نمی کند. دیود ها از الکترون ها و حفره های آزاد تشکیل شده اند، دیود های سیلیکونی در حالت عادی فاقد الکترون آزاد و حفره اند و نیاز است تا به آن ها نا خالصی تزریق شود. در واقع ما با تزریق ناخالصی به دیود سیلیکون نیمه هادی نوع (ان) و نوع (پی) ایجاد می کنیم در نیمه هادی نوع (ان) ما الکترون اضافی داریم و در نیمه هادی نوع (پی) ما حفره اضافی داریم، در واقع دیود اتصال نیمه هادی نوع (ان) و نوع (پی) به یکدیگر است.
عملکرد دیود الکترونیکی
الکترون های آزاد سمت (ان) تمایل دارند تا حرکت کنند و در حفره های خالی نوع (پی) قرار بگیرند این حرکت الکترون ها موجب ایجاد بار منفی در سمت چپ می شود، این مثبت و منفی بودن سمت راست و چپ در نهایت یک ناحیه تخلیه ایجاد می کند این ناحیه تخلیه موجب جلوگیری از حرکت بیشتر الکترون ها به سمت چپ می شود که باعث میشود ما یک ولتاژ 0.7 ولت داشته باشیم ، ولتاژ 0.7 ولت برای راه اندازی دیود.
اگر ما یک منبع تغذیه مانند باتری را به صورتی که سر مثبت به (ان) و سر منفی به (پی) وصل کنیم موجب جذب الکترون حفره ها می شویم در این صورت ناحیه تخلیه افزایش پیدا می کند و اصطلاحا می گویند دیود در بایاس معکوس قرار داد، حالا اگر همین باتری و منبع تغذیه را بر عکس کنیم یعنی سر مثبت را به (پی) و سر منفی را به (ان) وصل کنیم موجب رانده شدن الکترون حفره می شود این رانده شدن در نهایت سبب می شود تا الکترون ها در حفره ها قرار بگیرند یعنی حرکت می کنند و در حفره قرار می گیرند همچنین این خاصیت برای الکترون ها وجود دارد که از حفره ای به حفره ی دیگر منتقل بشوند یعنی حرکت کنند، در این حالت اصطلاحا می گویند دیود در بایاس مستقیم قرار دارد (دارد کار می کند).
این حرکت الکترون ها موجب شارژ جریان می شود دیود در حال انجام کار است، ناحیه تخلیه در کمترین حد خودش قرار دارد و به سادگی هر چه تمام تر می بینیم که الکترون ها از سر مثبت و منفی می رود.
اندازه گیری جریان دیود
حال اگر بیاییم و همین دیود را به منبع تغذیه وصل کنیم و ولتاژ و جریانش را اندازه گیری کنیم با اتصال ناصحیح ( یعنی مثبت و منفی را اشتباه وصل کنیم) باعث می شود که ما ولتاژ را داشته باشیم اما جریان را نداشته باشیم؛ یعنی دیود بایاس معکوس است و اگر سر مثبت و منفی را درست وصل کنیم می بینیم تا حدی که همان 0.7 ولت ولتاژ داریم ولی جریان صفره و اگر ولتاژ را افزایش بدهیم جریان ناکهان افزایش پیدا می کند، ولتاژ همچنان در حد 0.7 ولت باقی می ماند و دلیلش این است که طبق قانون اهم ( یعنی (وی) مساوی با (آر) (آی) ) در حالت بایاس مستقیم دیود مقاومت بسیار پایینی دارد.